Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Φτιάχνω τριψήφιους αριθμούς και τους συγκρίνω,κεφ.43- αριθμομηχανή

Συνεχίζουμε με τους τριψήφιους αριθμούς προσπαθώντας να τους γνωρίσουμε όσο καλύτερα γίνεται.
Σχηματίζουμε αριθμούς , τους συγκρίνουμε, μετράμε  και παίζουμε με αυτούς.
 
Ασχοληθήκαμε αρκετά και με τον τελευταίο αριθμό καθε εκατοντάδας (199, 299, 399 κτλ)και στέψαμε βασιλιά των τριψήφιων αριθμών το 999 , μιας και είναι ο μεγαλύτερος 3ψήφιος.
 
 
Η αριθμομηχανή μας
Φτιάξαμε και μια αριθμομηχανή για 3ψήφιους αριθμούς.
Χρειαστήκαμε:
ένα ρολό από χαρτί υγείας
λωρίδες σε πράσινο, κόκκινο και μπλε (Μ,Δ,Ε)
άσπρο παραθυράκι από χαρτί
σελοτέιπ
 
Πάνω στις λωρίδες γράψαμε όλα τα ψηφία από το 0-9. Τυλίξαμε τις λωρίδες με τη σωστή χρωματική σειρά (από πέρσι βάζαμε πράσινες τις Μονάδες και το συνεχίσαμε έτσι και φέτος).
 
 
 Βάλαμε το παραθυράκι μέσα από το οποίο βλέπουμε το σχηματισμένο αριθμό και σημειώσαμε πάνω τη λειτουργία (-1 και +1 στις Μονάδες , -10 και +10 στις Δεκάδες και -100 και +100 στις Εκατοντάδες).
 
 
Όταν ήταν έτοιμο , αφιερώσαμε χρόνο παίζοντας και σχηματίζοντας διάφορους τριψήφιους αριθμούς. Παράλληλα αφαιρούσαμε Μονάδες , Δεκάδες ή Εκατοντάς κουνώντας τις ροδέλες ανάλογα.
 
Κουβαλάμε καθημερινά την αριθμομηχανή μας και αφιερώνουμε ενα 10λεπτο τουλάχιστον φτιάχνοντας αριθμούς σε αυτήν και υπολογίζοντας νέους τριψήφιους με πρόσθεση ή αφαίρεση.
 
Φύλλα εργασίας
 
 

 





 

6 σχόλια:

  1. Ιωάννα καλημέρα! Είναι καταπληκτική η αριθμομηχανή που έφτιαξες με τα παιδάκια σου! Ήθελα να σε ρωτήσω, οι λωρίδες είναι "κινητές" ή είναι κολλημένες στο ρολό? Δεν μπορώ να το διακρίνω καλά. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων! Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χριστίνα! Ναι ειναι κινητες οι λωρίδες. Ετσι μπορούμε και σχηματίζουμε όλους τους τριψήφιουςαριθμούς. Κινώντας δλδ ανάλογα κάθε μοναδα , δεκαδα και εκατονταδα χωριστά. Βοηθά πολύ ειδικά σε ασκήσεις όπως στο τετράδιο εργασιών που ζητούσε όλους τους τριψήφιους που τελιώνουν σε 99 , 00 κτλ.

      Διαγραφή
  2. Ιωάννα σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλά, είναι καταπληκτική ιδέα! Σε ευχαριστούμε πάρα πολυ! :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Η ΙΔΕΑ ΣΑΣ!ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙς ΛΩΡΙΔΕΣ ΚΙΝΗΤΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Το μόνο που κάνει είναι να κολλήσεις απλά τις άκρες της καθε λωρίδας μεταξύ τους (ωστε να δημιουργηθεί ο κύκλος), σαν να ντύνεις το ρολό με τις λωρίδες , αλλα δε βαζεις κόλλα στο χαρτι και το ρολό.

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!