Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Για τ΄ αγγελάκια του ουρανού- επανάληψη 6ης ενότητας

Εχοντας τελειώσει την 6η ενότητα σήμερα κάναμε την επανάληψη της ενότητάς μας.

Ξεκινήσαμε με το κείμενο που το κατατάξαμε εύκολα στα ποιηματα. Το διαβάσαμε όλο μαζί , αλλά και στροφή στροφή εξηγώντας κάθε εικόνα που έβγαινε από αυτήν. Μιλήσαμε για τις στροφές και τους στίχους των ποιημάτων και τα μετρήσαμε στο δικό μας ποίημα.

Συνεχίσαμε δίνοντας τα ονόματα των συμφώνων και των φωνηέντων. Μιλήσαμε για τα γράμματα του ήσυχου χωριού
και αναφέραμε πως οι μεγάλοι τα ονομάζουν σύμφωνα , αλλά και τα γράμματα της λίμνης των φωνακλάδικων και είπαμε πως οι μεγαλύτεροι τα λένε φωνήεντα.

Τα ξεχωρίσαμε από τα δίψηφα σύμφωνα και φωνήεντα που ενώ ακούγεται μια φωνούλα , γράφονται με 2 γραμματα.

Δεν επέμεινα τρελά σε όλα αυτά , απλά ήθελα να ακουστούν μέσα στην τάξη για μια φορά- το ίδιο και με το φύλλο εργασίας (υπάρχουν οι κανόνες , αλλά δε ζητώ να μαθευτούν). Με τον καιρό θα επαναλαμβάνω όσα είπαμε , αλλά δε θα ζητήσω φυσικά να μάθουν τα παιδιά τη μεταγλώσσα.

Μεταφερθήκαμε και στο ποίημά μας και κυκλώσαμε τα δίψηφα σύμφωνα και φωνήεντα.

Συνεχίσαμε με τις δραστηριότητες του Τ.Ε. που ήταν αρκετά ευχάριστες για τα παιδιά και μετά κάναμε μια άσκηση τονισμού, βάζοντας τόνο σε δίψηφα φωνήεντα και όχι μόνο , για να θυμηθούμε τον κανόνα που συχά τον ξεχνάμε είναι η αλήθεια.

Στο τέλος παίξαμε και το σπασμένο τηλέφωνο που είχαμε αφήσει στον τζίτζικα.

Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και κάθε ομάδα έπαιζε χωριστά. Η άλλη ομάδα έκανε ησυχία γιατί αν άκουγε τη λέξη της αντίπαλης μπορούσε να τη κερδίσει λεγοντάς την. Σκοπός ήταν φυσικά να φτάσει η λέξη ατόφια ως το τέλος.


Οι ομάδες μας αποδείχτηκαν ισόπαλες παίζοντας και οι δυο με μεγάλη όρεξη!!!

Παρουσίαση
Εδώ από Drive.


4 σχόλια:

  1. Αγαπητή Ιωάννα ,

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σου. Εργάζομαι δύο χρόνια μόνο και φέτος εδώ αναλάβει πρώτη τάξη και πραγματικά καθημερινά το blog σου είναι η πρώτη ιστοσελίδα που επισκέπτομαι για να προετοιμαστώ για την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια για όλα όσα κανείς με τα παιδιά πρέπει να αφιερώνεις πολύ χρόνο για να διεκπεραιώσεις όλα αυτά. Δεν έχω λόγια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου αρέσει ο τρόπος που το προσεγγίζω!

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!