Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ταξιδεύοντας στ' αστέρια με του ουρανού τα παραμύθια

Στα πλαίσια εκδηλώσεων της παγκόσμιας μέρα παιδικού βιβλίου το σχολείο μας με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κάλεσε το συγγραφέα Δημόκριτο Τσουκάπα να παρουσιάσει στα παιδιά το βιβλίο του "Του ουρανού τα παραμύθια". 

Προμηθευτήκαμε πριν μερικές μέρες το βιβλίο του και το γνωρίσαμε λίγο μέσα από κάποιες ιστορίες. Το συνδέσαμε πολύ ωραία και με το κεφάλαιο για τον ήλιο που είχαμε μόλις κάνει στη Μελετη.


Αφού διαβασαμε για τους θεούς και τα ονόματα που έδωσαν στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος , γνωρίσαμε τι είναι ο γαλαξίας , αλλά και για ποιο λόγο ονομάστηκε έτσι μέσα από το μύθο που βρήκαμε στο βιβλίο. 

Φτιάξαμε κι εμείς τους δικούς μας γαλαξίες χρησιμοποιώντας μαύρο χαρτόνι και κιμωλία. 
                      φτιάξαμε το φωτεινό κέντρο ...
και με βαμβάκι απλώσαμε το χρώμα να δημιουργηθεί ο γαλαξίας



Στη συνέχεια ρίξαμε αστερόσκονη (το ψευτικο χιόνι που μας έμεινε από τα Χριστούγεννα) και αστεράκια μεγάλα και μικρά. 





Γνωρίσαμε και κάποιους αστερισμούς μέσα από τους τόσο υπέροχους μύθους της ελληνικής μυθολογίας. Από αυτούς διαλέξαμε το μύθο με την Καλλιστώ και τον Αρκάδα και αφού θαυμάσαμε τον αστερισμό με την παρακάτω κατασκευή 
Την κατασκευή αυτή την βρήκα στο pinterest και ενώ είναι πολύ ωραία , δεν είναι εύκολη για τα παιδιά κι έτσι έφτιαξα ένα για να χαζέψουμε τον αστερισμό μέσα στην τάξη. Χρειάζεται αρκετό σκοτάδι και δυνατό φακό.
Ρολό που τυλίχτηκε με μαύρο φωτογραφικό χαρτόνι. Πάνω κόλλησα τη διάταξη των αστεριών και τρύπησα με βελόνα.
 Με ένα φακό φωτίσαμε από την άλλη μεριά και φάνηκε ο αστερισμός. Στο σπίτι που το έκανα βράδυ μπόρεσα να το δείξω αρκετά μακριά (ως το ταβάνι). Στο σχολείο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε αρκετό σκοτάδι κι έτσι η προβολή έγινε πάνω στο θρανίο κάθε ομάδας. Μπορέσαμε όμως, έστω κι έτσι,να μετρήσουμε τα αστέρια και να παρομοιάσουμε τη Μικρή άρκτο με έναν χαρταετό που πέφτει.

φτιάξαμε τη δική μας Μικρή Άρκτο "φωτίζοντας" λίγο περισσότερο τον πολικό αστέρα.
                           Η διάταξη των αστεριών
Τοποθετούμε τα αστέρια με τη σειρά
 Τελευταίος ο Πολικός Αστέρας...
 που δείχνει πάντα το Βορρά (κάναμε και μια μικρή επανάληψη στα σημεία του ορίζοντα)


Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο με τους μύθους όσο και με τις πληροφορίες για τους πλανήτες και γενικότερα το διάστημα. Οι κατασκευές βέβαια ήταν το κερασάκι στην τούρτα! Έτσι λοιπόν όταν ήρθε ο συγγραφέας αγωνιούσαμε να τον γνωρίσουμε , να του κάνουμε ερωτήσεις , να πούμε φυσικά και όλα όσα μάθαμε! 
Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο , συνδυάζει με πολύ ωραίο τρόπο τα μυθολογικά στοιχεία με πληροφορίες χωρίς να κουράζει ή να επιμένει σε λεπτομέρειες. Συστήνεται για όλες τις τάξεις. Όσοι , τέλος, δουλεύετε το διάστημα θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!